Kunst van den Kraker

Bijna heel mijn jong volwassen (?*) leven heb ik doorgebracht in een kraakpand. De periode “inloopkast bij mijn zus” en “tentje in Ruigoord” daar gelaten. Het was een interessante tijd is een understatement maar een gedetailleerde beschrijving van mijn toenmalige leefomstandigheden en state of mind gaan voorbij aan het doel van dit artikel.

* Volwassen: 1) Adult 2) Degelijk 3) Groot 4) Huwbaar 5) Manbaar 6) Meerderjarig 7) Mondig 8) Niet kinderachtig 9) Ontwikkeld 10) Rijp 11) Uitgegroeid 12) Volgroeid 13) Voljarig 14) Zelfstandig

Ik houd de loep boven de laatste en beste periode van het krakersbestaan. Ik was net alles kwijt geraakt bij een illegale ontruiming en in Ruigoord (alweer) kwam ik Rui en Marcia tegen. Nu ik er over nadenk was het een soort “reversed intervention”. Een stel krakers haalt een jongen uit het huis van zijn moeder om in een kraakpand te gaan wonen. Ik ben ze daar nu nog dankbaar voor.
Op de Donauweg kalmeerde de storm van gebeurtenissen die het leven van een urban nomad kenmerkt. In rustiger vaarwater omringd met mensen die ik nog steeds tot mijn beste vrienden reken, kwam mijn creativiteit tot bloei. Dat uitte zich vooral in het maken van Deco (decoratie – backdrops in fluorverf) voor de legendarisch Nine lives of Hofmann (9loh) feestjes.

“I fought the 9loh but the 9loh won”
Stefan Faber 2002

Als dreunende beats in koude donkere hallen enkel verlicht met blacklight, geweldig gedecoreerd met fantastische backdrops en andere vreemde bouwsels, buiten het toeziend oog van de wet jouw ding was tussen 2000 en 2005 en je woonde in Nederland dan had je ongetwijfeld gehoord van 9loh.| (Misschien was jij wel die vrouw die ongegeneerd in onze gang stond te pissen naast de WC?!)
Helaas kwam er aan illegale psytrance fesstjes in de hal thuis een eind toen er elke zaterdag M.E. busjes voor de deur stonden geparkeerd. Ter preventie.


Vrienden van me zijn nog wel gearresteerd toen er tijdens een verjaardags BBQ met 25 stonede hippies ineens een peloton ME de hal in kwam stromen. Stef en Vinnie kwamen vragen of ze ook een stukje taart wilden midden in een soort militair uitgevoerde synchroondans. Ze namen hen gevangen en verlieten het pand heel ordelijk. Een beetje zoals vies badwater via een afvoerputje het bad uit stroomt. Achterwaards lopend achter hun viking shield wall, beschermd tegen de keiharde verbaasde blikken van de hippies met hun taart en jointjes. Ach ja. Goeie tijd. Er is nog genoeg materiaal voor meer blogs maar ik wilde het uiteindelijk richting het Fullmoon Festival schrijven.

Het organiseren van feesten deden Rui, Marcia en Timon steeds professioneler en die stijgende lijn is heden ten dage nog steeds gaande. Ik lifte een beetje mee op het succes door me tegen het decoreren aan te bemoeien. Met succes. We hebben met z’n allen geweldige dingen gedaan waaronder ook het Fullmoon Festival met die 3 doeken hier ten toon gesteld.

Rui is gegroeid van backdrops met strakke zwarte lijnen naar o.a. een lasersnijder, videomapping en eigenlijk gewoon hele interessante kunstwerken van iemand die zichzelf waarschijnlijk geen kunstenaar noemt
https://www.facebook.com/centipedeproductions/.

Timon is nu al heel lang een professionele feestregelneef. (sorry Timon. Je hebt hebt vast een soort titel die het beter beschrijft maar ik heb geen zin om het op te zoeken en dit klinkt best goed. OK, ik zag het op LinkedIn maar nu schrijf ik dit liever dan dat ik mezelf verbeter. Ha)
https://www.linkedin.com/in/timon-suikerbuik/?locale=nl_NL

Marcia begon ooit in de Donauweg met plaatjes draaien in dat donkere kamertje in de hoek van de hal en is nu dankzij serieuze toewijding, waar ik mijn bolhoed in respect voor af neem, een bekende internationale naam binnen de psytrance scene.
https://soundcloud.com/backtomars

Ik woon zelf nu al 8 jaar in een rijtjeshuis in Schalkwijk Haarlem met mijn geliefde gezin van vrouw en 3 dochters. De storm is volledig gaan liggen maar ergens schuurt het nog steeds en weet ik dat ik eigenlijk thuis hoor bij de rafelrandjes van de samenleving. Ik noem mezelf nu een professioneel kunstenaar en ik heb mijn werk ook serieus verbeterd de afgelopen tijd. Mijn missie helderder voor ogen en een toekomst uitgestippeld die mij moet laten groeien uit het zolderkamertje waar ik nu mijn atelier heb.

Comments are closed.